King and Queen

Help, ik ben teamleider

Daar zit je dan. Nog een beetje beduusd. Je weet nog steeds niet zeker of jij nu een stap naar voren zette of dat iedereen een stap naar achter deed. Maar er is geen ontkomen aan. Je bent teamleider. Geen nood. Deze pagina geeft je alle informatie die je nodig hebt om dit tot een succes te maken. In de wetenschap dat je een positieve bijdrage levert aan je club. Dank daarvoor.

Verantwoordelijkheden

Laten we beginnen met een beknopt overzicht van alles wat er van je verwacht wordt en verderop zullen we deze zaken uitdiepen.

  • Planning en indeling van de externe partijen

  • Aanspreekpunt en gastheer tijdens de wedstrijd

  • Doorgeven van de uitslagen bij thuiswedstrijden

  • Zorg voor een bijdrage aan het clubblad

Planning en indeling

SGA speelt mee in twee competities. De KNSB-competitie speelt zich af op de zaterdagen en de SOS-competitie op de doordeweekse clubavonden. Om verwarring in de teamnamen te voorkomen gebruiken we binnen SGA voor de SOS-competitie Romeinse cijfers. Dus SGA-III doet mee aan de doordeweekse competitie en SGA-3 aan de zaterdag competitie. Maar op de website van de SOS-competitie staan we ingeschreven als Amersfoort 3.

Alle informatie over de competitie is te vinden op de site netstand.nl. Voor de KNSB competitie is dat: knsb.netstand.nl en voor de SOS competitie: sosc.netstand.nl. Hier kun je vinden in welke klasse je team speelt, de agenda, de standen etc. Zorg dat je vertrouwd raakt met de informatie op deze site. De externe agenda wordt ook gepubliceerd op de SGA website, maar als hier foutjes in zitten is netstand de plaats om op terug te vallen.

Nu is het zaak dat je een overzicht hebt van de mensen die in je team spelen. De teams worden tijdens de jaarlijkse ALV vastgesteld. Telefoonnummers en e-mail adressen van je teamgenoten kun je opvragen bij het bestuur voor zover je die niet al hebt.

Zorg dat je een appgroepje hebt met je teamspelers en ook eentje met reservespelers. Zo is het makkelijk communiceren om te plannen wie wanneer meespeelt. Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van mysportsplanner.com voor het inplannen van de wedstrijden. Het is een beetje uitzoeken wat het prettigst werkt voor jouw team. Zorg er ook voor dat je de telefoonnummers hebt van de teamleiders van het team boven en onder je. Houd eventueel ook een lijstje bij van spelers van teams uit de andere competitie van jullie sterkte. Zodat je makkelijk invallers kunt zoeken uit andere teams. Houd met invallers er rekening mee dat verschillende competities verschillende regels hebben met betrekking tot maximale sterkte.

Zo kom je tot een indeling qua mensen. In beide competities is het zo, dat het thuisspelende team bord 1 speelt met zwart. En opeenvolgende borden wisselen. Het staat je vrij te kiezen wie welk bord speelt, maar je zou rekening kunnen houden met kleurbalans, persoonlijke voorkeuren, tactische teamopstellingen etc.

Aanspreekpunt en gastheer tijdens de wedstrijd

Als teamleider ben jij primair aanspreekpunt voor de tegenpartij. Samen met de teamleider van de tegenpartij zorgen jullie ervoor dat het wedstrijdformulier is ingevuld en uiteindelijk getekend. Wanneer er thuis gespeeld wordt zijn deze formulieren te vinden in de rode map in onze materiaalkast. Zorg ervoor dat je aangeeft wanneer deze dreigen op te raken. Je kunt formulieren ook zelf downloaden op schaakbond.nl (Word-formaat) en uitprinten.

Zeker in de KNSB competitie is het gebruikelijk om als thuisspelende teamleider een aantal dagen voor de wedstrijd contact met de teamleider van de tegenstanders contact op te nemen en eventuele bijzonderheden door te geven. Verder bij thuiswedstrijden zorg je ervoor dat de tafels, borden, stukken en klokken klaar staan. Dit hoef je natuurlijk niet allemaal zelf te doen. Delegeer naar je team.

Bij de bar liggen in de la consumptiebonnen. Vraag hiernaar aan het barpersoneel en geef iedere gast er eentje. De bar zal hiervoor een rekening aanmaken en deze dient na afloop te worden getekend door iemand van het bestuur of wanneer niet aanwezig, de teamleider.

Spreek met je teamleden af, dat ze uitslagen aan je doorgeven en met je overleggen voordat ze een remiseaanbod accepteren of aanbieden. Het is aan jou om op basis van de stand en jouw oordeel van de stelling en kunnen van de speler hierover te adviseren. Natuurlijk mag je inhoudelijk niets over de positie op het bord loslaten.

Vaak is er geen wedstrijdleiding aanwezig. In dat geval is het aan de teamleiders om in onderling overleg geschillen op te lossen. Het kan hierbij helpen dat je goed op de hoogte bent van de reglementen. (zie handige links)

Doorgeven van de uitslagen bij thuiswedstrijden

Het is de verantwoordelijkheid van het thuisspelende team om de uitslag door te geven aan de netstand.nl site. Ga naar de desbetreffende site en klik bovenaan: uitslag doorgeven.

Vervolgens geef je aan over welke competitie het gaat en in welke divisie je speelt. Nu kun je je team selecteren. Boven staan de in te vullen borden. Beneden kun je team spelers aanklikken die vervolgens op het juiste bord worden gezet. Werk van boven naar beneden. De uitslag is een beetje onlogisch of logisch afhankelijk van hoe je het bekijkt. Bord 1 bijvoorbeeld laat eerst de zwartspeler zien en vervolgens de witspeler. Wanneer zwart dit heeft gewonnen is de uitslag 1-0. Dat is logisch als je naar de velden kijkt, maar onlogisch als je het los beschouwt.

Let er tevens op dat er drie tabjes zijn: opgestelde spelers, reserve spelers en club. Als je een speler niet in de eerste categorie vindt, zul je dus op zoek moeten naar de speler in de overige tabjes.

Wanneer alles is ingevuld krijg je nog een controle scherm en wordt jouw e-mailadres gevraagd. Na opgaaf hiervan krijg je een e-mail om nogmaals de uitslag te bevestigen. Pas als dit is gedaan heb je de uitslag doorgegeven. Zorg dat je dit liefst dezelfde avond doet, omdat er boetes staan op het te laat insturen van de uitslag.

Zorg voor een bijdrage aan het clubblad

Tenslotte, na een geslaagde dag of avond schaken is het leuk om de rest van de club op de hoogte te brengen van de resultaten. Dit hoef je niet zelf te doen, maar zorg er wel voor dat er iemand is aangewezen die daar zorg voor draagt. Je kunt bijvoorbeeld ook alle teamleden vragen een stukje over hun eigen partij te laten schrijven. Of elkaars partij te laten analyseren. Het resultaat kun je opsturen naar onspodium@sgamersfoort.nl, waarna het gepubliceerd zal worden in het volgende clubblad.

Een gemakkelijke manier om diagrammen te maken die je bij het stukje kunt meesturen is een studie aanmaken op lichess. Wanneer je daar je partijen invoert en het mogelijk maakt om je studie te delen, is het handig om deze link ook mee te sturen, zodat de redactie makkelijk de diagrammen kan maken met de settings die gebruikt worden in de rest van het clubblad.

Handige links