23 april Amersfoort 1 - Zukertort Amstelveen 2

23 april Amersfoort 1 - Zukertort Amstelveen 2
Algemeen Joeri Piet

Amersfoort 1-Zukertort Amstelveen 2 : Bekentenissen van een bordklever

Op het schaakvlak zijn er veel spectra hoe je spelers kunt indelen op speelstijl, aanvallend vs verdedigend, positioneel vs tactisch, paardjes naar voren kijken vs paardjes naar de zijkant kijken.

Maar ook op het gebied van beweeglijkheid.

Boordklever vs Springveer.

De springveer staat bij iedere zet op van het bord om rond te lopen, een praatje te maken en bij andere partijen te kijken. De bordklever komt niet bij zijn bord vandaan, zelfs met enorme tijdsvoorsprong.

Als ik mezelf indeel ben ik 99,9% bordklever en ik vind dat heerlijk. Lekker zitten nadenken. De voorstellen van onder andere Carlsen om de tijdslimiet sneller te maken bekijk ik angstig. Voor professionals misschien een goed idee zodat ze zo meer fouten maken, maar voor mij als amateurprutser geen fijn vooruitzicht. Ook na een half uur denken maak ik nog genoeg zeperds. Dus heren van de FIDE en KNSB, prima om 2700+ met een uur of minder bedenktijd op te zadelen, maar dan hoeft de rest niet te volgen, zoals vroeger wel is gebeurd.

Het aan de rand van het bordkleverspectrum bevinden heeft een nadeel. Je krijgt niet zo heel veel mee van de andere partijen. Dat kan lastig zijn als je het teamverslag moet maken.

Ik heb in ons degradatieduel met Amstelveen twee keer een rondje gelopen voor een quick scan op de borden.

Bord 1 : Tim had een Konings-Indisch met zwart. Zag er ok uit, nog onduidelijk.

Bord 2 : Tea had een stuk voor twee pionnen. Dat kon ik zelfs nog uittikken dus dat moest bij Tea helemaal goed gaan.

Bord 3 : Henrik had een lastige stelling. Geen idee verder.

Bord 4 : Ardin had met wit een lekkere serve-and-volley stelling bereikt en vollerend aan het net pakte hij snel een tweede pion en de buit was snel binnen.

Bord 5 : Arjan had een lastige taaie stelling met zwart. Wit stond beter.

Bord 6 : Gerard had net het scherpe f5 gespeeld tegen een zwarte opstelling met pionnen op e6 en g6 en de koning in het midden van het bord. Het zag er erg scherp, maar ook erg goed uit voor Gerard.

Bord 7 : Hier zat ik vastgeplakt. Er onstond al vrij snel een manoeuvreerstelling waarbij ik het iets makkelijker had met zwart vanwege het ruimtevoordeel met een omgekeerde koningsindische stelling met een zwarte pion op d4 (i.p.v. de witte bij een reguliere Konings-Indisch op d5)

Bord 8 : De immer creatieve aanvalsspeler Peter had een lekkere Scheveninger Siciliaan tegen de immer creatieve aanvalsspeler Laurens Schilstra.

Er was mooi strijd op alle borden en de zon leek te schijnen voor Amersfoort. Ardin en Tea haalden snel de punten binnen voor ons. Arjan ging er helaas af. Ik won op bord 7 nadat de partij lang in balans was na een fout op de 40e zet. Tim had de boel goed onder controle en leek het punt binnen te gaan halen. Henrik had het ondertussen nog lastiger gekregen. Gerard had een briljante aanvalspartij, maar zijn tegenstander verweerde zich erg sterk. Gerard moest eerst een smal pad bewandelen naar de winst, maar dat veranderde in een smal pad naar remise. Peters partij leek ook goed te gaan voor ons.

Alas, zoals in Haarlem de punten naar ons toe werden getrokken gebeurde hier het tegenovergestelde. Tim had de buit bijna binnen, maar hem overkwam wat iedere schaker met de winst in zicht is overkomen, de verliezende fout. Ook op je 47e went het niet Tim!

Henrik redde het niet. Peter ging er af en Gerards pad belandde helaas in de afgrond.

Eindstand 3-5

We staan nog 8e, 21 mei...

Wijker Toren let’s go!

Joeri Piet

Joeri Piet

Joeri Piet is teamleider van SGA 1 (KNSB-competitie).

Steun onze club

SponsorKliks, gratis SGA sponsoren!

Koop via onze banner bij bijv. Bol.com, Coolblue of Zalando en bezorg onze clubkas een extraatje.