Amersfoort 1 - Assen 1

Amersfoort 1 - Assen 1
Algemeen Joeri Piet

Deze wedstrijd was voor beide teams cruciaal! Assen kon kampioen worden en wij moesten strijden om degradatie te voorkomen.

De boefjes uit Assen hadden een tactische opstelling. Dat moet wel uit angst ingegeven zijn natuurlijk. Heel begrijpelijk. Ze hadden hun sterkste mannen op bord 4 en 5 gezet. Ik was zelf behoorlijk in mijn partij opgezogen de hele middag, dus los van de resultaten heb ik niet zoveel meegekregen van mijn omgeving en partijen met uitzondering van een speler van Almere die zijn speakervolume voluit had staan met een een of ander suf spelletje. Ik heb de neiging om me nu grof uit te drukken, maar ik hou me in! Maar dat lukt maar net. Onze topscorer Ardin sloot, ondanks zijn wat magere winstpercentage van 81 %, het seizoen mooi af met 6,5 uit 8 en een TPR van 2375 door snel op bord 2 te winnen. Het volgende resultaat liet nog even op zich wachten. Ik meen dat Peter als tweede klaar was en de nul moest incasseren tegen een tegenstander die Peter vol had geopeningtreed (als in openingtree.com gebruiken om je gehele blitzrepertoire van chess.com of lichess er uit te trekken. Assen had een belangrijke informatiebron als in de Lichess battles uit Coronatijd uit Lichess geschrapt. Heel verstandig) maar ondanks dat de achternaam van Peter toch niet wist. Henrik had een taaie pot die in remise eindigde. Tea scoorde een punt in een typische Tea-partij. Gerards tegenstander kwam met de schrik vrij toen hij een zet wilde spelen met de loper die toch niet heel goed was, maar gelukkig was er een ander veld beschikbaar voor het aangeraakte stuk. Gerard redde het helaas niet. Arie had het zwaar tegen Ivo Maris en verloor uiteindelijk. Stand 2,5-3,5. Gerrit-Meine was nog bezig in een dame-eindspel waarbij de tegenstander een pion meer had en de koning redelijk afgeschermd kon worden. Ik had een leuke worstelpartij waarbij de stelling lang gelijkig was. Beiden hadden we wat kansjes gemist. Gezien de stand moest ik wel op winst spelen en dat lukte dankzij het paraplu motief in het toreneindspel. Gek genoeg had ik het motief, gezien het weer van de afgelopen maanden, in eerste instantie gemist maar de tweede keer zag ik het gelukkig. Zo sloot ik, ondanks mijn wat magere puntenaantal van 6, het seizoen mooi af met een winstpercentage van 86 %

3,5-3,5

Het eindspel bij Gerrit-Meine was niet te houden en de Assenaren zijn verdiend kampioen geworden van klasse 2A. De haasjes-over bij de andere teams vonden plaats. Onze enige hoop was Max Euwe 1 tegen Apeldoorn 2, maar ook hier stelde Max Euwe ons ernstig teleur!

Degradatie is een feit.

Ondanks dat denk ik dat we een goed seizoen hebben gehad. We hebben na Arie vorig jaar weer een gezellig en sterk nieuw lid er bij in Gerrit-Meine. Bij sommige spelers zat het wat meer mee, bij anderen wat meer tegen. Dat kan verkeren. Iedere wedstrijd was er volop strijd en geen laffe kakremises voor zet 20! Mijn excuses voor de jeugdspelertjes als die dit lezen. Het gebruik van het woord kak is natuurlijk niet netjes en dat moet je ook zeker niet gebruiken, grof taalgebruik is in het algemeen een onvermogen van een schrijver (of Geert Wilders) om je punt op een fatsoenlijke manier te maken, maar mocht je jezelf ernstig willen beperken in je ontwikkeling als schaakspeler dan raad ik je aan om remise aan te bieden met wit als je openingsvoordeel is verdampt zo ergens tussen zet 15 en 20. Met zwart moet je zo’n bod natuurlijk accepteren, want je weet maar nooit, straks ga je nog gewoon schaken!

Kudo’s dit seizoen ook natuurlijk aan Gerard. Vorig jaar een partij waar het punt niet werd gedeeld en de rest remise, dit jaar slechts een puntendeling!

Ik ben blij dat je weer thuis mag komen Gerard!

We hebben ons best gedaan dit jaar en we kunnen met opgeheven hoofd naar de derde klasse waar we weer met alle plezier gaan schaken!

Joeri Piet

Joeri Piet

Joeri Piet is teamleider van SGA 1 (KNSB-competitie).

Steun onze club

SponsorKliks, gratis SGA sponsoren!

Koop via onze banner bij bijv. Bol.com, Coolblue of Zalando en bezorg onze clubkas een extraatje.