Amersfoort III staat na winst aan kop in SOS klasse 3A

Amersfoort III staat na winst aan kop in SOS klasse 3A
Algemeen Gerard Werkhoven

Afgelopen vrijdag 10 februari stond voor SGA III een thuiswedstrijd tegen DBC 3 uit De Bilt op het programma. Winst zou met zich mee brengen dat SGA 3 met 9 punten uit 5 wedstrijden de eerste plaats zou innemen in de competitie.

Bord 4: Sytze van der Velde – Kees de Graaf

Na diverse slagenwisselingen kwam Sytze in een stelling terecht waarin hij weliswaar een pion meer had, maar ook een meer kwetsbare stelling dan zijn tegenstander. Daarom bood hij remise aan, hetgeen zijn tegenstander aannam.

0,5 – 0,5

Bord 5: Stefan Werkhoven – Sybe Visser

Stefan stond snel beter maar met afwikkelen naar winst had hij meer moeite. Uiteindelijk deed zijn tegenstander een verkeerde ze waardoor twee stukken en een dame werden aangevallen. Toen zijn tegenstander realiseerde dat hij ze niet allemaal tegelijk kon verdedigen gaf hij op.

1,5 – 0,5

Bord 3: Gerard Werkhoven – William Storey

Bij een aanval op twee flanken tegelijk ligt het beste antwoord vaak in het midden. Dat leidde uiteindelijk tot vrijpionnen op de d- en e- lijn, op de helft van de tegenstander. Nadat een pion twee stukken aan de vork prikte gaf hij op.

2,5 – 0,5

Bord 6: Wouter Gerritse – Joop Faber

Verrassend snel bood de tegenstander remise aan. Het was aan Wouter om het wel of niet te accepteren. Hij speelde door en wist langzaam maar gestaag de betere stelling te krijgen, dit te converteren naar materiaalwinst en uiteindelijk ook de partijwinst.

3,5 – 0,5

Bord 1: Tom Bekuis – Rene van Hoorn

Tom kwam uiteindelijk in een eindspel terecht van KTL plus 5 pionnen. De lopers ware ongelijk van kleur en alle pionnen stonden gesloten op de kleur van hun eigen loper. Grote kans op remise derhalve en dat werd het ook. In de analyse achteraf, bleek dat er een stelling was ontstaan die voor Tom mogelijk tot winst had kunnen leiden.

4 – 1

Bord 2: Hanjo Petersen – Kees Floor

Het grootste deel van de partij had Hanjo een betere stelling en het initiatief. Zijn tegenstander wist echter te voorkomen dat dit doorsloeg naar materiaalwinst of een succesvolle koningsaanval. De partij belandde uiteindelijk in een eindspel KT en diverse pionnen. Het werd een spannend eindspel, mede ook door de tijdnood van beide spelers. Hanjo hield het hoofd koel, wist beslissende pionnen te winnen en effende uiteindelijk het pad naar promotie van een eigen pion. Toen zijn tegenstander dit zag, gaf hij op.

5 - 1

Door de 5 – 1 is SGA III zoals gezegd koploper in de competitie met 9 punten uit 5 wedstrijden en maar liefst 23 bordpunten.

Gerard Werkhoven

Gerard Werkhoven

Gerard is teamleider van SGA III

Steun onze club

SponsorKliks, gratis SGA sponsoren!

Koop via onze banner bij bijv. Bol.com, Coolblue of Zalando en bezorg onze clubkas een extraatje.